Пожароустойчиви врати от Борман – средство против огнени стихии

В наши дни на пазара се предлагат пожароустойчиви врати, които могат да издържат определено време на огнената стихия. Класовете на тези врати са определени чрез параметрите EI30, EI60 и EI120 като цифрите определят колко минути вратата ще издържи на горене. За периода, през който вратата издържа на пожар може да вземете конкретни мерки.

Вратите против пожар на Борман България притежават сертификат за качество, в който са упоменати маркерите за издръжливост на огън, а също така присъства и произхода на стоката. Търговецът внася врати от Полша и Русия, а също така предлага и български противопожарни врати. Това, което можем да ви гарантираме, е безспорното качество на всеки един артикул.

Колко време издържат вратите Борман на горене?

Борман ви предлага врати с издръжливост на горене EI60 и EI120. С други думи устойчивостта на огнената стихия може да бъде един или два часа, през които да потърсите съдействие от противопожарната охрана. Последната ще се намеси решително, за да не допусне огъня да се разрасне в останалите помещения от апартамента, вилата, офиса или други видове обекти.

Освен, че издържат на горене, противопожарните врати, не позволяват нахлуването на дим в останалите стаи от собствеността ви. По този начин се предпазвате от задушаване и други неприятни последици. Ето защо много училища, детски градини, болници и институции използват пожароустойчиви врати, с чиято помощ предпазват посетителите и клиентите си.

По стандарт вратите против пожар, трябва да издържат най-малко 30 минути. Това е абсолютният миниум, в който да се вместите, когато се съпротивлявате срещу огъня. Разбира се, колкото по-издръжлива е една врата, толкова по-добре за клиентите. Необходимо е последните да получат пълна сигурност, когато става въпрос за възникването на пожари.

Как да сме сигурни в противопожарния ефект на вратите?

При всички случаи вашата противопожарна врата, трябва да дойде до вас със сертификат за качество, който да удостовери нейните способности. Тези сертификати се издават на база тестове, които включват изпичане на вратите за определено време. Ако вратата издържи на теста, то тя е годна за продажба и може да се използва от клиентите напълно спокойно.

Ако търговецът, от който купувате пожароустойчива врата, не ви предложи сертификат и гаранция, е по-добре да забравите за тази стока, тъй като можете да се сблъскате със сериозни проблеми. Евтините стоки на пазара не са за препоръчване и е по-добре да страните от тях.

Ще познаете качествените врати против пожар по металната щампа, която се слага на касата. На етикета присъства името на производителя, информация за продукта и неговия произход. Само по този начин ще разберете, че сте попаднали на оригинален и ефективен вид продукт.

От какви материали са изработени вратите против пожар?

В следващите няколко реда ще ви запознаем с материалите, от които се правят т.нар. пожароустойчиви врати. Всеки един вариант има различна цена, така че ви предлагаме да направите своето проучване, преди да преминете към същинската покупка. А сега нека разгледаме какви са актуалните предложения на българския пазар, от които да избирате:

  • Пожароустойчиви врати от дърво–те използват специални панели за задържане на огъня. Външният им вид е много изискан, което повишава от общата цена. Те ограничават огъня и дима и са чудесен начин за обзавеждане на жилище или офис.

 

  • Стоманени противопожарни врати – притежават двоен фалц и двупластов слой на огнеупорен уплътнител. Освен дълготрайната устойчивост на горене, предлагат и високи нива на топло и шумоизолация, заради използваната минерална вата.

 

  • Пожарни врати с алуминиеви профили – алуминият е много надежден материал, който може да задържи разпалването на огъня. Това се отнася, както за вратите, така и за дограмата. Ето защо, пожароустойчивите врати от алуминиев профил са предпочитани от мнозина. Освен това те издържат на лоши атмосферни влияния и външни шумове.

Това са трите основни вида пожароустойчиви врати, от които можете да избирате. В добавка към тях можем да прибавим и продуктите със стъкло (полупрозрачен пълнеж), които също имат редица положителни качества, в това число: противопожарно стъкло, изолация, качествена визия и други. А сега е ваш ред да селектирате най-приемливото предложение.

Пожароустойчиви врати от Борман – средство против огнени стихии
5 (100%) 1 vote

Предимства на интериорните врати от масивно дърво

Масивните интериорни врати имат много неоспорими предимства в сравнение с останалите видове, които се предлагат на пазара. Цената им е по-висока, но това безспорно е инвестиция, която си заслужава, предвид ползите от тяхната покупка.

Здравина и сила

Интериорните врати от масивно дърво се отличават на първо място с изключителна устойчивост. Те не се напукват и нямат нащърбвания или дупки с течение на времето, което не важи за останалите видове врати. Качествените дръжки, панти и други определено допринасят за здравината на вратата, така че не пренебрегвайте избора на такива аксесоари.

Красив дизайн

Красивият външен вид на вратата е от голямо значение. Масивните интериорни врати се отличават с много стилна визия и придават изтънченост на цялостния интериор на жилището. Вратите, които имитират дърво нямат това качество. Интериорът изглежда наистина много по-луксозен при наличието на масивна врата. Най-хубавото е, че този вид врати имат по-дълъг живот, защото са изработени от по-стабилен материал, а по този начин могат дълго време да запазят своя добър външен вид.

Допълнителна защита от огън и влизане с взлом

Масивните дървени врати се оказват сериозна преграда при опити за влизане с взлом, а сигурността и спокойствието са достатъчно основателна причина да предпочетете именно такава за вашия дом. Тези врати могат да бъдат монтирани и като интериорни, и като екстериорни. Те са много по-устойчиви и на огън за разлика от стандартните врати, но въпреки това е факт, че са направени от дървен материал, който всички знаем, че гори.

Намаляване на топлинния разход в жилището

Енергийната ефективност е друго предимство на масивните интериорни врати. Те изолират по-добре и притежават способността да запазват топлината в стаите постоянна.  Добрата рамка допринася още повече за това. Масивното дърво се отличава и с добра звукоизолация, а това е важно за всяко домакинство или офис. Ограничаването на шума осигурява на обитателите чувство за неприкосновеност и спокойствие.

Голямо разнообразие от декори

Разнообразието от декори от различни дървесни видове означава, че клиентите могат да открият лесно точно това, от което имат нужда, така че вратите да се съчетаят идеално с дизайна и стила на останалата част от жилището или офиса.

Не на последно място е важно да се отбележи, че при избора на масивна интериорна врата е препоръчително да се обърнете към утвърден на пазара производител на врати, защото доброто име безспорно е гаранция за качество. В Борман България вие имате възможност да откриете най-добрата за вас интериорна врата от масивно дърво и да получите професионален съвет относно различните модели, които фирмата предлага.

Предимства на интериорните врати от масивно дърво
5 (100%) 1 vote

Изборът на входна врата

За разлика от интериорните врати, които съществено се различават по вид и модел, при входните врати нещата са значително по-прости. Изборът там се базира на два основни принципа – сигурност и издръжливост. Визията и цената на входната врата са от второстепенно значение, но все пак не бива да бъдат пренебрегвани.

Първото и най-важно решение при избора на входна врата е дали тя да бъде обикновена (метална или дървена) или блиндирана. Този въпрос се решава в зависимост от търсеното ниво на сигурност и съпътстващите обстоятелства, като например дали се касае за къща или апартамент, дали е налице алармена или друга охранителна система. Блиндираните врати предоставят много по-добра и надеждна защита, но в някои случаи са излишна предпазна мярка, ако лесно може да се проникне с взлом от друго място (прозорец, тераса…). Тъй като цената им е значително по-висока от тази на другите видове входни врати (с изключение на тези от естествена дървесина), трябва да се направи внимателна преценка доколко е оправдано поставянето на блиндирана врата.

Освен материала, от който е произведена вратата, за нейната протективна функция голямо значение имат и заключващите системи, с които е оборудвана. Някои входни врати имат по два или повече вградени заключващи механизма със защита против разбиване, докато други разполагат само с една или две обикновени/секретни ключалки и е необходимо да се поставят външни допълнителни такива за по-голяма сигурност.

Вторият съществен критерий при търсене на подходяща входна врата е нейната издръжливост на външни влияния. С особена сила това важи за врати на къщи, вили и др., които са директно изложени на неблагоприятни атмосферни влияния като слънце, влага и вятър. В тези случаи е изключително важно вратата (и най-вече нейното финално покритие)да има висока устойчивост на износване, за да се запазят правилното й функциониране и добрия й външен вид  за дълъг период от време.

Второстепенно значение  при избора има дизайнът на входната врата, който не оказва съществено значение за нейното приложение. Въпреки това, разнообразието от модели е голямо, за да се даде възможност на различните потребителски вкусове и изисквания да намерят своето решение.

Изборът на входна врата
5 (100%) 2 votes

Нови масивни интериорни врати заместват старите кухи врати

Ако тънките, кухи интериорни врати, които първоначално са били монтирани, когато къщата ви е била построена, започнат да се разглобяват, покритието да избледнява или просто вече не ги харесвате, може би е време за промяна. Днес масивните крила за врати са по-достъпни от всякога. С няколко сравнително лесни стъпки и правилните инструменти, ще имате чисто нов външен вид на помещението.

  1. Свалете старата врата.

Започнете с демонтирането на старата врата. Най-лесният начин да направите това е да се постави тънка отвертка под щифта, който държи всяка панта и да я ударите с чук. Може да ви е по-лесно да извадите щифтовете, ако имате партньор, който да ви помогне да вдигнете вратата. Това ще запази щифтовете от деформация. След като щифтовете са отстранени, занесете старата врата до работното си място, тъй като с нейна помощ направите правилните дупки в новото крило.

  1. Използвайте стара врата като шаблон.

Използвайте старата врата като шаблон, за да маркирате необходимите дупки и жлебове, които ще са необходими на новото крило. Ще е добре да стегнете двете врати заедно.

  1. Измерете ширината на вратата.

В случай, че новата врата е малко по-широка от старата вратата, ще трябва да ги изравните, така че новата да може да влезе в съществуващата рамка. Намалете ватата в края с помощта на старата врата като шаблон, поставете нова врата на подходящата височина. Не се опитвайте да режете прекалено много. За да отстранявате по малко от излишната част от вратата, най- подходящо е да използвате ренде, но ако нямате, можете да използвате обикновен трион.

  1. Пробийте дупка за ключалката.

Необходимо е да направите дупка с подходящ диаметър, в която да поставите ключалката. Използвайте специален трион за тази стъпка. Както и при предишните стъпки, използва старата вратата като шаблон.

 

  1. Монтирайте ключалката

След като сте подготвили мястото, на което трябва да се намира ключалката и бравата, монтирайте ги, като следвате инструкциите на опаковката.

  1. Загладете краищата на вратата

Използвайте шкурка, за да отстраните остатъците от дърво, които има по краищата на изрязаната врата. Сложете пантите на отбелязаните места, както и механизма на бравата.

  1. Закачете вратата на мястото й.

След като сте подготвили всичко и пантите и механизма на бравата са монтирани, закачете вратата на мястото й. Отворете и затворете крилото няколко пъти, за да се уверите, че прилепва добре към рамката. Пробвайте бравата как функционира, заключва ли ключалката. Ако има нещо, което закача, отстранете причината за това.

Ето че вашата нова врата е готова за употреба. Ако всичко казано дотук ви звучи прекалено сложно, извикайте майстор, който за кратко време ще монтира новата ви врата.

Нови масивни интериорни врати заместват старите кухи врати
5 (100%) 1 vote

Подходящи материали за кухненски плот

Изборът на правилния  кухненски плот може да се окаже труден и скъп. Преди да прахосате средства за такава голяма придобивка, проверете плюсовете и минусите на различните материали за кухненски плот, представени от Борман, така ще изберете най-подходящия за вашето пространство.

Кварцови плотове

Практически тези плотове са без поддръжка. Кварцовите плотове са петно, киселинно, топлиннно и удароустойчиви. Благодарение на тяхната не-пореста повърхност, не е нужно да бъдат запечатвани като естествените каменни плотове. Предлагат се в широка гама от цветове и модели. Кварцът обикновено се нарежда близо до гранита по популярност.

Полирани гранитни плотове

И все пак, най-добрият избор за повечето собственици на жилища са традиционните гранитни плотове, които предлагат най-висок клас външен вид, който допълва  кухнята, осигурявайки трайна повърхност. Тъй като гранитът е естествен материал, вариациите в каменната шарка са разнообразни и за повечето хора това е особено привлекателно, но отделните плочи трудно могат да си съвпаднат. В повечето региони, цената на гранита и кварца са сравними, но естественият гранит изисква малко повече грижи, отколкото кварца, за да запази добрия си външен вид. Трябва да триете всички петна бързо, особено маслото, виното, киселината и содата и да се прави редовно запечатване – обикновено веднъж годишно.

Ламинирани плотове

До момента най- добрата опцията за семейния бюджет е ламинирания плот. Възвръщането на тяхната популярност е благодарение на новите модели, които наподобяват естествен камък, дърво или дори кварц, а струват много по- малко.

Дървени плотове

За топъл, селски кухненски вид, изберете дървен плот в касапски стил. Този материал и декоративно, и функционално е идеално място за подготовка на храната – добре запечатани, дървените плотове са подходящи дори за кълцане на месо. За разлика от други по- евтини варианти, като ламината, дървото е силно устойчиво на топлина, така че не е нужно да се притеснявате, когато поставяте горещи тенджери и тигани на повърхността. Повечето собственици избират да смесват дървените плотове с други повърхности като естествен или технически камък, за да разполагат с разнообразни работни повърхности.

Мраморни плотове

Сегашният любимец в света на дизайна е сиво оцветената жилка в Карара или Калаката мрамор, което е не само естетично, но и помага за прикриване на износване и скриване на светлинни петна. Този камък придава на всяка кухня определено вид от най-висок клас, въпреки че цената е сравнима с някои гранити, мраморът е с пореста повърхност и оцветяването може да бъде проблем. Редовното запечатване и специално внимание след употребата на нещо кисело, за да се предотврати увреждане и да се запази порестата повърхност в най-добрия си вид, е задължително.

Това бяха материалите за кухненските плотове, представени от фирма за Врати Борман България.

Подходящи материали за кухненски плот
5 (100%) 1 vote

Всичко за Френските врати

Френски врати се използват и като входни врати към задния двор, и като интериорни врати, които разделят на две широките пространства. Тези врати се харесват, защото успяват да запазят личния живот на стопаните на дома, като същевременно позволява визуална връзка между двете помещения. Дворните френски врати често се отварят към верандата или задния двор. Интериорните френски врати често се срещат в антрето, между трапезария и кухня или всекидневна, вратите позволяват светлината да изпълва пространствата. Понякога се използват пердета и завеси, точно както с външен прозорец, за да се  съхрани личния живот. Дизайнът със стъклени пана е най-популярен.

plazgashti-vrati-perfektniФренските врати се предлагат с отварящи се навън и навътре фитинги. При избора на врати за вътрешно или външно отваряне в дома, планирайте правилно пространството около крилото на вратата. За разлика от плъзгащите се врати, френските врати изискват повече пространство за действие. Измерете ширината на вратата и оформете радиус около точката на въртене от двете страни на касата, за да видите колко място ще трябва да освободиите.

Вариантите на дизайн на френските врати включват различни модели на прозорчетата, разновидности на стъклото, материала за вратата, цвят и размер. Производителите предлагат стандартни модели френски врати, които лесно се побират в стандартните отвори за врати, както и персонализирани модели, които отговарят на уникални и по-нетрадиционни пространства. Обикновено се монтират като чифт врати, които се преместват навън от центъра на отвора на вратата, като има два стандартни вида френски врати: отварящи се навън и навътре. Има няколко варианта дизайн на врати. Вашите врати може да са с плосък стъклен панел, без решетки, които са по-често срещани.

На пазара се предлагат стандартни размери френски врати, но ако живеете в по- стара къща или имате нетрадиционни размери на отвора вратата, има производители, които предлагат всякакви нестандартни размери. Вратите също така се предлагат в различни цветове. Щори и завеси обикновено се използват, както за прозорците, така и за стъклената част на вратите. Така по всяко време можете да контролирате достъпа на светлина и да допринесете за неприкосновеността на личния си живот в помещението с френски врати.

Най- важната част от монтирането на този вид врати е правилното изчисляване на радиуса на мястото, където ще се отварят двете крила. Френските врати могат да бъдат изработени от стомана, дърво или алуминий и могат да се ремонтират и боядисват така, както постъпваме с прозорците.

За по- голяма сигурност, следете вратите за външна употреба да имат три- точкова заключваща система. Старайте се да монтирате вратата върху рамката така, че да може да се отваря и затваря плавно, без усилие.

Всичко за Френските врати
5 (100%) 1 vote

Интериорни решения за модерни кухни

Много български граждани си задават въпроса, как да обзаведат кухня от самото начало. Първото и най-важно нещо, е да се знаят конкретните размери на помещението, така че да разположите кухненското оборудване по възможно най-добър начин.  Взима се предвид височината на тавана, размерът на нишите и издадените места. По този начин, ще знаете къде да инсталирате шкафовете и различните уреди. Оразмеряването е от съществена важност и за фирмата, от която ще купувате кухня.

kak-da-izberem-kuhniaИмате на разположение соло или вградена кухня, като вие сте тези, които имат право на селекция. И в двата случая предварителната консултация е строго препоръчителна, за да се спрете на качествен продукт, който ще задоволи всичките ви очаквания и претенции.

Има хора, които предпочитат соловите изпълнения при обзавеждане на кухни,  а други са фенове на вградените варианти. При вграждането може да бъде използвана всякакъв вид битова техника: перални, хладилници, печки, съдомиялни, фурни и аспиратори. При невградените опции имате право на индивидуален избор на разположение и марки уреди.

От голяма важност е да подберете правилния цвят и осветление за това толкова важно помещение във вашия дом. Друг важен съвет, е да не претрупвате стаята с ненужни неща, които да ви пречат, когато вършите домакинските си задължения. Имайте предвид, че вградените кухни са поне два пъти по-скъпи от самостоятелната мебелировка, тъй че преценете кое решение е по-удобно за вас.

При вградените кухни не може да размествате техниката, където си поискате и това е един от минусите. Това е и съществената разлика между тях и соловите изпълнения, защото при тях слагате нещата според личните ви интереси.

Всякакви видове кухненско оборудване ще намерите във фирма Борман Комерс, която се намира в София. Ако се доверите на професионалистите, ще получите безплатна консултация и промоции на мебели с пълна гаранция. Много хора вече селектираха своето обзавеждане и останаха доволни от крайния резултат, а сега е ваш ред да реализирате мечтите си.

Интериорният дизайн гласи, че за повече стил и комфорт се изисква внимателен подбор на цветовата палитра. Иначе казано преценете как да асоциирате цвета на стените, тавана и подовата настилка, с този на новозакупената ви кухня.

В заключение

Иновативното кухненско оборудване е направено от ПДЧ, МДФ и прочие здрави материали. Всички те гарантират стабилност на ползвателите и им обещават пълно удобство при боравене с шкафовете и уредите в помещението. Не залагайте на най-евтиното, защото последното не обещава добри резултати и често налага скъпи ремонти. Както написахме и по-горе Борман Комерс ви очаква на своите адреси, за да ви даде най-доброто на пазара.

Интериорни решения за модерни кухни
5 (100%) 1 vote

Любопитни факти за метални врати

Металните врати са задължителен фактор, който ви осигурява повече спокойствие и сигурност. Те противодействат срещу опити за взлом и редом с това имат куп положителни качества, за които ще разкажем в следващите редове на тази статия. Важно е да знаем, че този продукт не е случаен и инвестицията в него се изразява във вложение на повече пари.

vhodna-vrata-medna

Луксозна входна врата, съчетание на мед и МДФ

Не купувайте евтини метални и  блиндирани врати, защото те няма да ви осигурят необходимото качество и съпротива при опит за разбиване. Офертите под 100 лева може да подминете на драго сърце, тъй като механизма се отваря лесно и за няколко минути.

Стандартните входни метални врати са изработени от 1 или 2 листа ламарина. Еднолистовите варианти могат да бъдат използвани и като втора външна врата, стига да искате. Последната е съставена от винкелова Г-образна рамка с размер 40/40/3 милиметра. Що се касае до прага на рамката той представлява профил от метал с размер 40/20/1,5 милиметра.  Крилата на входната врата имат дебелина 1,5 милиметра.

В големите градове се изискват превантивни мерки срещу извършване на обири и това налага употребата на качествени външни врати. Металните врати имат широко приложение, както за дома, така и за офиса или търговските обекти. Разнообразието, което можем да намерим днес е огромно и за това не бива да се притеснявате относно цените.

В края на краищата няма начин да не купите стабилна врата, но когато го правите се съобразете с неща като име на фирмата, гаранционен срок, сервизна поддръжка, доставка и тем подобни. За голямо наше съжаление не можем да имаме пълната увереност, че няма да претърпим кражба понеже крадците стават все по-ловки и нагли.

Хората с по-малки финансови възможности залагат на китайските врати, които пазарът предлага. Ако нямате друг шанс и това е решение, ала то не гарантира 100% защита. Едно от най-важните неща при металните врати е самото заключване, като се взимат предвид допълнителните елементи, от сорта на брави, патрони, секретни ключове и прочие.

При положение, че търсите оригинални продукти, то не се колебайте да посетите фирмените магазини на Борман Комерс София. Там ще ви посрещнат специалисти и консултанти, за да закупите точната врата за дома или работното място.

В добавка към металните входни врати могат да бъдат добавени решетки, алармени сигнализации или специализирани охранителни системи. Не на последно място поставяме и дизайна на вратите понеже много хора се съмняват в неговите стойности. Модерните входни метални врати се продават в различни разцветки и се обединяват с интериора на обектите ви. Нямате повод за тревога, просто елате в Борман Комерс и селектирайте вашия верен продукт.

Любопитни факти за метални врати
3 (60%) 2 votes

Препоръки при избора на блиндирана врата

Блиндираните врати все повече печелят сърцата на повечето собственици на офиси, къщи и апартаменти, благодарение на доброто качество както на изработка, така и на монтаж. За клиентите е важно единствено да се запознаят с модерните покрития, уплътнители и брави.

Borman-Komers-logo

Борман Комерс – входните врати са приоритет

Водещите фирми в България знаят много добре как да структурират производството правилно, а това от своя страна спомага за намаляването на непроизводствените разходи, но най-вече осигурява високо качество на услугите и продуктите. Преди всичко един производител трябва да може да гарантира на своите клиенти качеството на блиндираните врати, които предлага. Затова е и много важно да се доверите на доказала себе си фирма за производство на врати.

Съвременният пазар е в състояние да предложи блиндирана врата на всеки по отношение на цената. Дори най-изтънченият и претенциозен вкус може лесно да бъде задоволен, защото разнообразието е наистина голямо. Повечето фирми съвсем предвидливо организират своите продукти в категории или класове, за да бъдат клиентите максимално улеснени, когато избират блиндирана врата. Класификацията на продуктите зависи от степента на сложност при изработка, както и цената на съответната врата.

Важно е при избора на входна врата да се съсредоточите върху следните фактори: здравина на конструкцията, стабилност на бравата и патрона, материали, от които е изработена вратата. За блиндираните врати дизайнът също е от голямо значение.

vhodna-vrata-zlaten-dab

Турска входна врата Старчелик, модел 102, цвят орех металик

Вратите могат да имат различни заключвания, патрони и метални листове. Отварянето може да става и чрез магнитен чип и други видове отключвания. Има възможност ключовете да бъдат защитени от подправяне.

Вратата трябва да бъде не само красива, но и достатъчно функционална. Практичността на блиндираната врата зависи до голяма степен и от материалите за изолация, които са използвани при направата й: минерална вата, полиуретанова топлоизолационна пяна, подплата от полиестер, пяна и други. Основната функция на тези материали е да осигурят добра топло и шумоизолация. За вратата е важно да има добри уплътнения и на крилото, и на касата.

Модерни в наши дни са и праховобоядисаните врати. Металната врата може да бъде облечена с МДФ плоскости, чрез които тя ще придобие изключително стилен и завършен вид. Облицовката на вратите е важен детайл, свидетелстващ за стил и имидж най-вече за собствениците на луксозни вили, места за развлечения, офиси, изложбени зали и други места с голяма посещаемост.

Една красива блиндирана врата е добра техника за привличане на нови посетители и потенциални клиенти. Елегантната и респектираща визия на този вид врати безспорно действа като магнит дори за най-взискателните хора, защото я асоциират с усет към красивото и качественото, стабилност и сигурност.

Препоръки при избора на блиндирана врата
5 (100%) 1 vote

Акценти в избора на перфектната врата

Дали го очаквате, или не, в един момент, със сигурност, ще ви се наложи да си търсите врата. А може би точно сега това е основната ви задача за деня и сте се поразровили из интернет за практични съвети и насоки. Е, ако това е наистина така, значи сте попаднали на точното и правилно място.

Решихме да ви дадем няколко полезни съвета, които, безспорно, ще ви дадат отлични идеи за по-бързо разрешаване на дилемата – обикновена интериорна врата или с оригинален дизайн, който да пасва на обзавеждането, или пък входна врата от стандартните или блиндирани? Всички тези въпроси са на път да бъдат получат своя отговор точно сега.

Нека да разгледаме един по един всички важни и значими акценти в избора на перфектна врата. Защо перфектна ли? Защото е възможно, ако спазвате нашите указания и защото ако си търсите нещо посредствено, то тогава няма какво да се притеснявате, а да отиде директно до най-близкия строителен хиперамаркет и първото предложение, което ви грабне окото, да стане ваша собственост. Но вие съвсем не искате подобно нещо за своя дом или офис, нали така?idealni-interiorni-vrati

На първо място, уточнете пред себе си каква врата търсите. Имайте предвид, че не всеки магазин, за който се сещате, че предлага врати, има в каталога си от продукти и вътрешни и външни врати.

Е, за разлика от различните фирми за врати в София, Борман Комерс има и от едните, и от другите (а даже и много други допълнителни предложения). Помнете обаче, че подобно богатство от избор не е практика за всички дистрибутори на врати.

И така вече знаете какво търсите – например интериорни врати за ремонта или пък блиндирани врати за вашия производствен цех, а защо не и допълнителна защита за сградата като пожароустойчивите врати. Ще попитате, че за какво пък са ви притрябвали от последните, след като ако има пожар, ясно е, че всичко ще изгори! Е, не е точно така. Пожароустойчивите врати на Борман Комерс, например, издържат на огън от 1 до 2 часа, така че с тях, определено, си гарантирате имота, а и всичко ценно, което съхранявате в него.

Продължаваме нататък…. Знаем каква врата търсим – външна – но си нямаме и на понятие каква е разликата между всичките модели, които виждаме пред себе си в магазина. Най-евтините, класическите дизайни са предимно обикновени метални врати, които макар и солидни и на пръв поглед достатъчно здрави, не могат да ви защитят от абсолютно всичко.

Ако си търсите например врата със специална функция шумоизолация, или пък такава, която да не допуска неблагоприятното влияние на лошия климат в сградата (дъжд, сняг, вятър и така нататък), най-добре се отправете към сектора с блиндирани врати. Съвременните блиндирани врати са достатъчно сигурен източник за топлина у дома. Често, те дори се сравняват по важност с изолацията вкъщи. Ами как няма? Та нали точно от входната врата идва най-големият студ през зимните дни?

Казахме вече подробно какво повече ви дава пожароустойчивата врата по сравнение с класическите….Между другото, блиндирани врати от първо качество и с изключително добра изработка, а и с гаранция от видни производители в областта от Европа, можете да намерите на достъпни цени в търговската мрежа на фирма Борман Комерс.

Borman-Komers-logo

Продължаваме с размерите…О, да! Размерът има значение. И ако го объркате в избор на врата, няма да е особено добра и оправдана вашата инвестиция. Едва ли ще искате да я режете (а и няма да се справите, по всяка вероятност), за да бъде в съответствие с пантите у дома.

Вземането на размери може да отнеме време. Това обаче не е най-страшното в случая. Ако сте неопитен е много вероятно да дадете грешните мерки, защото няма да съобразите част от основните дейности по време на монтажа. Именно поради тази причина, ние горещо ви съветваме да поръчате не само доставка до дома на предпочитаната и закупена от вас врата, но и да заявите желание и за монтаж. Само специалисти, които вече са поставяли врати, ще могат максимално да ви помогнат. Нещо повече – поръчайте монтаж още докато сте в магазина, за да можете да си гарантирате, че на място ще попаднете на правилния размер и модел врата.

Не на последно място, не забравяйте за дизайна и естетическите качества на вратите, които избирате. Разбира се, че основното на вратата да предпазва и осигурява защита.

И все пак, днес, когато сме част от толкова богат пазар и 21 век постоянно ни предлага възможност за избор, защото трябва да правим компромис? От фирма Борман Комерс могат да ви предложат онази богата гама от външни врати, блиндирани врати и така нататък, каквато малко дистрибутори биха могли да представят на своята аудитория. Това е и нашата препоръка. Ходете в подобни магазини за врати – където няма да ви предложат само 2 модела интериорни врати, 2 модела пожароустойчиви и с това ще приключат обслужването ви. Напротив, каталогът на Борман Комерс е пълен с уникални дизайни и няма начин да не успеете да се спрете на някой, който изцяло ще покрие очакванията ви. Обмислете добре факторите като цвят – неутрален или ярък, за да бъде използван като акцент в интериора или екстериора – както и материала, от който е направена вратата. Най-честите такива са метал, дърво и пластмаса.

Е, това е засега от нас. На вас остава да се придържате към съветите ни и да откриете най-добрата врата според своите нужди и изисквания. Пожелаваме ви успех!

Акценти в избора на перфектната врата
5 (100%) 1 vote

Пожароустойчиви индустриални врати

Несъмнено защитата от пожари е сред най-големите приоритети на всеки един, занимаващ се с бизнес, без сферата на развитие да има значение. Активното прекратяване на такова бедствие се изразява в ръчно или автоматично откриване и потушаване на огъня, а пасивната защита представлява разделяне на съответната сграда на отдели като за целта се използват пожароустойчиви индустриални врати, както и огнеустойчиви подове и стени. При предотвратяването на пожари е изключително важно хората да бъдат обучени, като целта е превенция и адекватна реакция при такова бедствие.

pojaroustoichivi-vrati

Противопожарна врата с антипаник затваряне

Противопожарните индустриални врати са изработени от много здрави огнеупорни материали, издръжливи на висока температура, което прави тяхното запалване почти невъзможно. Съществуват различни видове материали, като най-често се използват стомана, специална вата, гипс и други. При изработката на някои врати се използва и специално стъкло, с цел да се подобри дизайнът на сградата, като за този вид врати е характерно да се справят добре като бариери срещу огън и пушек.

Изключително важен компонент са уплътненията и хардуерът на противопожарните врати. Тези врати най-често включват автоматични затварящи устройства, ключалки и брави, които са устойчиви на висока температура. Уплътненията на противопожарните врати за изработени от материали, които са изключително лоши проводници на топлина. Това са характеристики, които позволяват пожароустойчивите врати да издържат достатъчно дълго време на огън, като по този начин той ще бъде локализиран само в една единствена малка част от съответната сграда, което ще доведе до значително по-малко на брой щети, а и ще осигури необходимото време противопожарният отряд да пристигне.

Противопожарните индустриални врати могат да бъдат изработени изцяло от стъкло или да имат прозорци. Необходимо е те да бъдат също толкова устойчиви на огън, както и да останат напълно непокътнати, ако евентуално избухне пожар в помещението. Прозорците трябва да бъдат изработени от специален материал, като например керамично , армирантно или боросиликатно стъкло. При изработването на тези стъкла е възможно използването на натриев силикат, а причината за това е неговата способност да ограничава трансфера на топлината.

Пожароустойчивите индустриални врати са важна част от предпазването на промишлени помещения от избухването на пожари. Този вид врати спомага осигуряването на безопасни условия на труд, а също така и за ограничаването на загубата на стопански активи при едно такова бедствие. Противопожарните врати е необходимо да бъдат редовно проверявани, за да може по този начин да се гарантира правилното им функциониране при настъпването на подобни неблагоприятни събития.

За повече информация относно този вид врати може да посетите фирмения сайт на „Борман Комерс”, както и да се запознаете с предлаганите от фирмата продукти и да получите още полезни съвети.

Пожароустойчиви индустриални врати
5 (100%) 1 vote

Как да изберем качествени входни врати?

Ако искаме да се чувстваме комфортно в собствения си дом и да бъдем спокойни, то със сигурност трябва да закупим подходящата входна врата, която гарантира сигурност и подходящ за външен вид. Най-разпространените външни врати са направени от здрави материали като стомана, метал или броня, което ни обещава добра устойчивост на различни атмосферни условия и противодействие на взлом.

vhodna-vrata-starcelikkapi

Входна врата от Турция

Входните врати могат да бъдат във всякакви десени и цветове. Това е и едно от най-големите желания на потребителите, които искат външната врата да се съчетае с интериора на жилището или офиса. Мнението, че металната врата задължително изглежда грозно е погрешно, защото тя може да имитира дървесен или друг подходящ материал.

При закупуване на входни врати се взима предвид и заключващия механизъм, който е от голяма важност. Лостовете, патроните и останалите елементи ни предпазват от престъпни посегателства и опити за взлом. Родният пазар предлага различни възможности, които ни дават максимална сигурност срещу разумна цена. В никакъв случай, не пропускайте да се запознаете с актуалните оферти.

Цената на дадена врата се определя от нейния дизайн и стил. По красивите варианти са съответно и по-скъпи. В допълнение към тях могат да се прибавят алармени сигнализации, специални шпионки и други средства за наблюдение, което се плаща отделно.

Вратата е стока, която заслужава специално внимание. По магазините бихте могли да намерите продукти второ или трето качество, но едва ли си заслужава да платите за тях, тъй като те не идват с необходимата гаранция от търговеца. Инвестицията във врати не е просто каприз, а нещо много сериозно.

Входни врати се предлагат във всяка една търговска верига за обзавеждане. Ако обаче имате по-големи претенции, посетете директно фирмата производител, за да бъдете консултиран по отличен начин от съответните специалисти.

Борман Комерс в София е една от водещите компании за външни и вътрешни врати. Разполага с голям екип от професионалисти, които ще отговорят на всичките ви въпроси.

Много от клиентите питат коя врата ще се съчетае най-добре с цветовете на коридора и другите помещения. Те дори прилагат снимки, за да се придобие ясна визия за обзавеждането им. Такова поведение се адмирира, защото консултантите действат навременно и дават решение на всеки проблем.

В заключение

Притежанието на стабилна входна врата ни пази от взлом, негативни вибрации, природни аномалии и всичко що ни притеснява. Не се колебайте да инвестирате парите си в този важен за всеки дом или работно място продукт. Сигурни сме, че ще вземете правилното решение още днес и ще се радвате на успеха си.

Как да изберем качествени входни врати?
5 (100%) 2 votes

Вратите – древни и нови

vhodna-vrata-medna

Старинна входна врата

viktorianska kuhnia

Кухня Викториански стил

interiorna-vrata-portalna-klasik

Съвременна портална врата

Най-старите врати, за които имаме сведения, са открити в Египет, на възраст близо 5000 години. Те са кленови, първообраз на днешните дървени врати. Те не са имали днешните каси, панти и ключалки, но са най-ранния модел на това изумително и дълголетно съоръжение за преграда на личното пространство срещу външния свят. Открити са в древните гробници на фараоните. Били са единични или двойни. Запазили са се благодарение на сухия климат, но днес отварянето на гробниците за потоците туристи затрашава оцеляването на тези древни артефакти.
Хилядолетия наред хората са майсторели врати за своите домове и обществени сгради. Прости конструкции от дъски или преплетени клони били най-ранните врати. Много дълго време е имало контраст между вратите на масовите жилища и на култовите сгради и на владетелските домове.Отвор, препречен с плет или кожа – това са били масовите врати от древността, а през Средновековието и Ренесанса жилищата на хората от простолюдието също не блестели с лукс и вратите били грубо сковани от дървен материал, като се е обръщало мнимание на сигурността, а не на красотата и изяществото. Само култовите сгради и жилищата на владетелите могли да се похвалят с естетически издържани врати, но често и там за преграда на входа се използвали платнища или обработени кожи.
Вратите на елинистическия свят, описани от Омир, имали рамки от сребро или месинг. За крилата им били използвани дървесина от маслина, дъб, кедър или кипарис.
В римския и елинистическия свят вратите били доста разнообразни – имало е с едно и с две крила, плъзгащи се и дори сгъваеми.
Вратата със свод, първообраз на днешните касови врати, е на възраст 3850 години. Първата такава врата се се намира в Израел, в Ашкелон. С подобна конструкция са и вратите на римския Пантеон.
След началото на християнската ера започват да се строят масивни култови сгради с нова архитектура. Особено внимание се обръща на входовете. Крилата на вратите на църквите през 6-8 век се покриват с бронзови плочи, за да бъдат масивни и внушителни. Такива са например вратите на храма “Рождество Христово” във Витлеем (6 век) и на константинополската “Света София” (8 век). Най-известните със своето оформление храмови врати са на “Сан Джовани Батист” във Флоренция – изработени от бронз и богато орнаментирани с изображения на птици и растения. Източната врата на този храм се смята за копие на вратата на Рая. Сред най-старите запазени врати в западна Европа е централната порта на базиликата Сен Аборджино в Милано, на повече от 1600 години.
Когато ислямът се развива, успоредно с утвърдилото се християнство, молитвените сгради на мюсюлманите също придобиват пищна и внушителна архитектура с масивни врати, като например тези на джамиите в Кайро – съчетаващи декорация от желязо и дърво с пищни преплетени форми.
В западна Европа преди Ренесанса и Просвещението вратите на обществените сгради са богато украсени и съчетават тежките си крила с архитектурни колони. Крилата на вратите са били богато украсени с дърворезба. Но през Ренесанса се наблюдава една по-изчистена и опростена линия в дизайна на вратите. С появата на стила Рококо отново се завръщат величествените и внушителни врати на храмове и дворци.
Пантите на вратите съществуват от векове и не е известно кога точно са се появили. Но когато това се е случило, безспорно е повлияло върху дизайна на вратите и е наложило комбинациите с коляно желязо при украсата и укрепването на входните съоръжения.
Тежките врати на замъци и крепости също бележат дълъг период от историята на вратите. Крилата на тези съоръжения често са били толкова масивни, че за отварянето и затварянето им са били нужни механични съоръжения, задвиждавни със силата на двама или трима яки стражници. Входовете на замъците и крепостите са били отваряни сутрин след изгрева на слънцето и затваряни при залеза. Запречвани и заключвани с различни приспособления, те са били щит на всички, които живеели в съответното селище или замък срещу нощните опасности. От епохата на оградените със стени градове е останал метафоричният образ на ключа на града – той се връчва символично, когато се присъжда почетно гражданство или при други официални събития. Някога, когато вражески войни обградят крепостта, а тя няма сили да се защитава, първенците излизали пред портите и са поднасяли ключовете им на завоевателите, за да спасят живота на населението.

В по-ново време, в началото на 19 век, моделите на вратите са вдъхновени от египетската история. Франция, като водеща страна производител на мебеви, налага тези модели и те се разпространяват сред по-напредналите слоеве от населението на европейските страни. Махагонът е най-използваният материал за производство на входни врати през 19 до началото на 20 век.

Между двете световни войни вратите следват определена традиция, а след Втората световна война настъпва бум в моделите, материалите и конструкциите на вратите. Изникват множество работилници и големи фабрики, много от които са уважавани марки и днес. Стиловото разнообразие в интериора и при вратите става белег на цялата втора половина на 20 век. Това се отнася най-вече за страните от западния блок. За държавите от социалистическия лагер са известни наложилите се масови врати от шпертплат, талашит и други евтини материали, целящи да задоволят спешната потребност да се разделят стаи и домакинства в комуналните жилища, и по-късно в панелните структури, наречени жилищни блокове.
През 60-70 години дори в социалистическите врати навлизат по-луксозни модели врати, поставяни в жилищата на номенклатурата и в обществените сгради. Те трябва да внушават усещане за стабилност и възход на обществено-икономическия строй.

В наши дни различни стилове при вратите съществуват паралелно. От първостепенно значение са качествените материали и това, как вратата се вписва в цялостния интериор на сградата. Класически дървени врати, метални, стъклени, от различни синтетични материали – всички могат да бележат лукс, удобство или артистичен поглед към света. Олекотени или блиндирани, служещи само за затваряне или за защита от непозволен достъп, съвременните врати се проектират така, че не само да изпълняват ролята си, но и да създават добро впечатление и настроение със своя външен вид. Плъзгащи се, сгъваеми, летящи, въртящи се, фалцови, механични, сензорни – вратите днес са не само средство за затваряне и преграда. Те са аксесоар, послание, артистичен елемент, белег за нивото на културата и материалното състояние на собственика или ползвателя на сградата.

Вратите – древни и нови
5 (100%) 1 vote

Производство на противопожарни врати

Предвид специфичното им приложение и огромното значение, което имат, противопожарните врати се подлагат на строги тестове за качество по време на целия производствен процес. По своята същност той не се различава коренно от този при обикновените врати, с изключение на финалните стъпки при полагане на покритието.

Противно на всеобщото мнение, противопожарните врати не е задължително да бъдат метални. Също толкова ефективни са, когато са изработени от дърво или от стъкло, независимо, че тези материали сами по себе си не притежават устойчивост на огън. Металните пожарозащитни врати се правят по същия начин, както обикновените, от закалена стомана и изолираща каменна вата, след което им се поставя специално прахово покритие по RAL системата и са готови за употреба. При дървените врати етапите също следват стандартния ред, само че се правят трислойни, а не еднослойни – между двата дървени панела на крилото се поставя изолационен пълнеж, отново от минерална вата, който препятства възпламеняването на дървото. За допълнителна защита материалите се обработват предварително с топлинноустойчиви вещества, които изцяло пропиват дървото и го защитават. Върху готовото вече крило се нанася вместо обикновена, огнеустойчива боя или пък прозрачен лак, с който изделието е напълно завършено.

pojarna-vrata-borman-komersАко вратата има стъклени елементи, независимо метална или дървена, те се поставят заедно с пълнежа. Изработват се предварително в желаната форма от специално армирано стъкло, което има вградена или покривна фина метална мрежа, благодарение на която не се пръсва при нагряване.

Другата важна разлика в производствения процес на противопожарни врати касае изработването на касата. Тя също може да бъде от метал или дърво, като най-важен и задължителен елемент е самонабъбващото уплътнение, което се полага по насрещния ръб (този, влизащ в контакт с крилото). То се разширява при повишаване на температурата и плътно запушва свободното пространство, за да попречи на дима и саждите да преминат от другата страна на вратата. Дървените каси могат да имат изолационен пълнеж, аналогичен на този в крилото, но наличието му не е така екзестенциално за функцията им и при някои модели не се поставя.

След финализиране на изработката, вратите задължително преминават обстоен преглед за дефекти и един брой от всяка партида се изпраща за допълнителни полеви тестове, които да докажат изправността му. Едва след успешното им завършване, готовата вече продукция се пуска на пазара.

Производство на противопожарни врати
5 (100%) 1 vote

Кои противопожарни врати са най-добри?

Във всяка пазарна ниша има определени водещи компании, които се ползват с най-голям авторитет сред потребителите и чиито продукти са предпочитани заради своите високи качества. В тясно специализираните браншове броят на конкурентните фирми е значително по-малък, но неизменно някоя от тях се отличава като лидер, без да се достига до монополизъм и конфликт на интереси.

pojaroustoichivi-vratiПроизводството на пожароустойчиви врати е сред тези по-специфични дейности, в които няма много съперничество между отделните компании, но съществува изявена и доказана търговска марка, която винаги е първи избор за клиентите. В случая това е Valberg – серия продукти на руския концерн, която включва различни видове каси и сейфове, както и огнеупорни врати с различен вид и размери.

Компанията е създадена през 1991г. изцяло за целите на руския пазар, като изработва основно сейфове за оръжия, за съхранение на лични вещи и за банковия сектор. Налагайки се като най-добрата в бранша, тя много бързо се разраства, отваря клонове из цяла Русия и обогатява продуктовата си гама с нови изделия – пожарозащитни врати, метални офис мебели, метални конструкции за нуждите на индустрията и др. През 2001г. е сертифицирана по международен стандарт ISO 9001:2000 от норвежката фирма Det Norske Veritas, създадена още през 1864г. и ползваща се с огромен авторитет както в Източна, така в Централна, Западна Европа и отвъд океана.

През 2003г. открива собствен клон в България, където малко по-късно започва производство на сейфове и противопожарни врати за износ в страните-членки на ЕС. Дистрибуторската мрежа включва над 1300 представители, разпръснати навсякъде по света –Полша, Украйна, Беларус, Казахстан, ОАЕ, Китай и САЩ.Към момента компанията разполага с три завода, два от които на територията на Русия и един в България, чиято продукция е международно призната и търсена. Те са оборудвани изцяло с най-модерна техника за поддържане на високотехнологичен производствен процес, по време на който се упражнява текущ контрол на качеството. Готовите изделия се подлагат на лабораторни и полеви тестове за доказване на издръжливост, преди да бъдат удостоени със сертификати за качество.

Освен продукти със собствена марка (сейфове и пожарозащитни врати Valberg, офис мебели Nobilis и Praktik), произвежда изделия и суровини за водещи чуждестранни компании като Bisley (Великобритания), Technomax (Италия), Joma (Испания), Topaz (Южна Корея) и Format (Германия), като предлага сервизно и следгаранционно обслужване за всички свои продукти

Кои противопожарни врати са най-добри?
5 (100%) 1 vote

Блиндирана врата или дървена врата с резета?

Когато се наложи смяна на старата входна врата,повечето клиенти се поставят пред дилемата дали да инвестират повече средства и да си гарантират сигурността с противовзломна блиндирана врата или да се ограничат с обикновена дървена врата, на която да поставят допълнителни външни резета при нужда. За да им помогнат в решението, специалистите на фирма Борман Комерс, дистрибутор и на двата вида врати, изтъкват техните предимства и недостатъци:

vhodna-vrata-portalna-modernaБлиндираните врати са най-модерното решение за защита на дома, като в зависимост от вградените заключващи механизми могат да имат една или две ключалки, активиращи многоточкова система. Това осигурява едновременно надеждност и удобство, тъй като няма нужда от носенето на голям брой масивни и тежки ключове. Съществуват и блиндирани врати с безконтактно отваряне – чрез чип, код-карта или дори телефонни команди, което освен комфорт, гарантира и пълната невъзможност за разбиване на вратата. Като евентуален недостатък на тези врати може да се изтъкне тяхната цена, водеща понякога до невъзможност на клиентите да осъществят желания избор.

Дървените врати сами по себе си са доста далеч от нивото на сигурност на блиндираните врати, затова пък са значително по-евтини. Проблемът при тях е, че независимо от „добавките” – втора секретна ключалка, външно или вътрешно резе и пр., структурата им остава значително по-слаба и податлива на натиск, защото самият материал няма здравината и якостта на закалената стомана, използвана за направата на блиндирани врати.

Освен това премятането на цяла връзка ключове не е сред най-приятните занимания, а и необходимите 5 минути за отваряне на всички ключалки могат да бъдат жизненоважни в някои ситуации.

Друг е въпросът обаче, че някои жилища нямат нужда от толкова здрава и високотехнологична врата, каквато е блиндираната, и инвестирането на сериозна сума в нея би било нецелесъобразно.

В такива случаи дървена врата с една допълнителна ключалка би могла да бъде напълно достатъчна, без да се влиза в излишен преразход – когато в жилището няма ценни вещи, когато е временно необитаемо или когато до него има лесен достъп от друго място – през прозорец, тераса, гараж и пр.

Всички тези фактори трябва да се вземат предвид, когато се избира входна врата, така че тя да бъде най-подходящата за клиента и неговия дом.

Блиндирана врата или дървена врата с резета?
5 (100%) 3 votes

Дръжки за входни врати

При входните врати дръжките обикновено влизат в производствената окомплектовка, за разлика от интериорните врати, където са включени в цената , но се избират отделно по каталог. Някои модели врати се окомплектоват с различни дръжки, така че клиентът да прецени сам кои иска, други се предлагат само с един вид. Ако вратите не се поддържат на склад, а се изработват само по индивидуална поръчка, клиентът може предварително да заяви какви аксесоари желае за вратата и с такива щему бъде доставена. Аксесоарите за входни врати включват освен дръжките шпионка и за някои модели чукче(функцията му е предимно декоративна).

dryjka za vratidrajka-vrataИзборът на дръжки касае най-вече външната страна на входната врата – вътрешната така или иначе винаги е оборудвана със стандартна дръжка. Опциите са стандартна, топка или пасивна дръжка, като всяка има своите предимства. Стандартната е класическа и удобна,като вратата се отваря с натискане на дръжката – трудно, но не и невъзможно, когато ръцете Ви са заети. Топката е много семпла и изчистена, но не особено практична – завъртането й може да се окаже твърде сложно, когато носите нещо или когато ръцете Ви са мокри и се хлъзгат по метала.

Пасивната дръжка реално не играе никаква роля за отварянето на вратата, тя е просто декоративен елемент. Може да изглежда като стандартна дръжка, топка, полумесец или да има всякаква друга форма, но е неподвижна. Отварянето се извършва чрез допълнително завъртане на ключа, който прибира езичето на бравата. В случаите, когато дръжката е пасивна, тя може да монтира на произволно място върху външната повърхност на вратата, което да бъде най-подходящо спрямо дизайна и модела на изделието. Не е задължително да бъде непосредствено над ключалката, може да бъде по-високо или дори в средата на крилото. При този вид дръжки с две точки на захващане (например тип полумесец), е възможно монтирането им под ъгъл, следващ определен мотив на дизайна, което придава на вратата допълнителна естетика.

Дръжките на входните врати нямат никакво значение за тяхната надеждност и защита от крадци. Тези качества се определят от заключващите системи, с които се оборудват вратите при производството, така че изборът на дръжки не бива да се ръководи от подобни принципи.

Дръжки за входни врати
5 (100%) 3 votes

Какво означава „блиндирана врата”?

Ако искате домът ви да е защитен и семейството ви да се чувства в безопасност, за вас най-подходящи са блиндираните врати. Този факт е известен на всички, но малко от хората се запитват, какво всъщност представляват тези врати и защо могат да попречат на крадците. Много хора смятат, че блиндираните врати са синоним на метални врати, но това не е точно така. Разликата е, че блиндираните също са направени от метални листове, но освен това при тях има покритие от фурнир или MDF, което ги прави много по-различни от стандартните метални врати. Не е задължително всяка метална врата да бъде блиндирана. Тя може да е изработена от поцинкована ламарина или от друг подобен материал.

vhodna-vrata-mednaАко се допитаме до тълковния речник, ще разберем че „блиндирана” означава – покрита с броня. Това е определение за непробиваема врата, което наистина е така, защото покритието е от плътни стоманени листи, монтирани върху здрава стоманена рамка, която е допълнително подсилена и оребрена.

Пълнежът между металните листове най-често е от метална вата, но може да се използва и друг материал. От него зависят шумо и топлоизолационните свойства. Блиндираните врати се покриват с фурнир от естествена дървесина, ламиниран MDF или се боядисват прахово, за да изглеждат добре. Здравината се определя най-вече от стоманените листи – колкото по-дебели са те, толкова по-здрава е вратата. Проблемът е, че едното е за сметка на другото. Така вратата става по-тежка, а според специалистите, прекалено голямото тегло може да доведе до по-бързо износване на пантите и до изкривяване. Най-добре е да се използват стандартните размери, които са изчислени и са се доказали с времето. При поръчковите модификации с голяма дебелина, могат да възникнат проблеми.

При блиндираните врати се използват специално проектирани заключващи системи и панти, чиято цел е да предотвратят опитите за разбиване. Стоманата няма да ви защити, ако заключващите системи не са добри. Това е причината, повечето от блиндираните врати да бъдат оборудвани с най-малко две независими заключващи системи от тип моноблок и една от тип резе. Крилото се подсилва с пасивни шипове към касата, която също се прави от стоманени профили и обхваща двете страни на зида.

За да се постигне още по-добра защита, блиндираните врати трябва да се монтират правилно, а това не е по силите на всеки. Добре е тази работа да се извършва само от опитни специалисти, което ще е гаранция за безпроблемната функционалност в бъдеще и ще допринесе за безопасността по време на самия монтаж.

Какво означава „блиндирана врата”?
5 (100%) 3 votes

Как се поддържат вратите?

Още от момента на монтирането им, вратите трябва да се поддържат постоянно.
Новите е добре да се поставят, едва след като се приключи с грубия строеж, за да се елиминират възможностите за повреди. Ако има още ремонтни дейности в даденото помещение, не е добре да се поставя вратата, а да се изчака и когато всичко е готово, да се пристъпи към това действие. Крилата на вратите трябва да се съхраняват на сигурно и подходящо място, докато дойде време за монтажа им.

pochistvane na vrati

Почистване на вътрешни и външни врати

Съхранението задължително се прави в хоризонтално положение, а под крилата се поставят минимум 3 опори в краищата и средата. По този начин, те се предпазват от евентуално деформиране. Складират се в чисти и сухи помещения. Ако става въпрос за нови врати, тогава е добре да бъдат в оригиналната си опаковка и тя да не се сваля до монтажа. Когато помещенията са сухи и готови, без строителни отпадъци и прах, се пристъпва към монтирането, като няма риск от повреди.

Трябва да се внимава с уредите и вратите да се предпазват от тях. Отоплителните тела не бива да са близо, защото могат да съсипят лаковото покритие или дървото, което може да се видоизмени от високата температура. То все пак е естествен материал и се разширява. Ако вратите се деформират, затварянето им в последствие ще бъде по-трудно.

Дървените интериорни врати трябва често да се почистват от прах и различни замърсявания. Те изискват това да се прави със специален препарат, предназначен за дърво. Не е добра идея да се използват обикновени кухненски препарати, защото те съдържат химикали и могат да съсипят дървото. Тези врати не трябва да имат допир с дървени препарати, защото има възможност да ги разядат. Ако върху повърхността има петна, те не бива да се почистват с абразивен препарат, чието предназначение е миенето на съдове. Той може да унищожи лаковото покритие или да предизвика химическа реакция, която да е необратима и да съсипе цялата врата.

Ако имате вътрешна дървена врата, която е замърсена и петната се почистват трудно, можете да използвате смес от вода и алкохол, като водата трябва да бъде 90%, а алкохола 10%. Това е много ефективен метод за почистване, който освен че е евтин, дава и добри резултати, без да има риск от негативни реакции. Почистването трябва да се извършва само с мека кърпа и повърхността на вратата да се пази. Ако има стъклени елементи, те трябва да се чистят по-често.

Частите от метал не бива да се пренебрегват и поне веднъж в годината да се поддържат. Пантите може да се смазват, а разхлабените болтчета да се затягат. Дръжките трябва да се проверяват периодично и да се следи тяхното състояние. Ако се забележат цепнатини, те могат да се лакират, за да се спре разрастването им. Има аерозолни лакове, с чиято помощ много лесно може да се нанесе лак върху поставена врата.

Как се поддържат вратите?
5 (100%) 2 votes

Каква входна врата да изберем?

Входната врата не служи само за преход към дома, офиса и магазина. Нейното най-важно предназначение е осигуряването на надеждността, от която всеки има нужда. По входната врата може да се разбере какви хора живеят зад нея или каква е фирмата. Най-важно е първото впечатление, за това ако държите на уважението от околните и искате да излъчвате респект, трябва да се постараете в това отношение. Входната врата е първото нещо, което другите ще видят, когато идват да се срещнат с вас.

metalna-vrataДизайнът на вратата трябва да бъде като част на интериора, за това когато тя се избира, трябва да се обърне специално внимание на това. Добре е той да бъде съобразен с вътрешните помещения и да се прелива с обкръжаващата среда.

За по-голяма сигурност, се предлагат различни модели бронирани, стоманени и други врати. Те могат да бъдат изработени в различни цветови варианти. Не си мислете, че металните врати задължително трябва да изглеждат като железни и да са с грозен външен вид. Те много успешно могат да имитират всякакъв материал, включително и дървото.

Заключващият механизъм трябва да се избере внимателно. Сигурността зависи изцяло от патроните, лостовете, капачките против взлом и др.

vhodni vratiПреди да изберете металната врата за дома си, е добре да разгледате поне няколко предложения от водещите български фирми, които са се специализирали в сферата и имат дългогодишен опит. Без значение дали търсите врата за гаража, магазина или дома си, можете да се доверите на Борман Комерс.

Видът на вратата е от съществено значение, защото изискаността и стила са първото нещо, което всички други виждат. Не подценявайте качеството на материалите и изработката. Цената също е много важен фактор и понякога може да се окаже определяща за крайния избор. На пазара се предлагат всякакви варианти, някои от които са второ и трето качество – те трябва да се избягват. Ако искате стабилна и сигурна врата, с която да нямате проблеми дълги години наред, помислете преди да я изберете!

Каква входна врата да изберем?
5 (100%) 2 votes