Какво означава „блиндирана врата”?

Ако искате домът ви да е защитен и семейството ви да се чувства в безопасност, за вас най-подходящи са блиндираните врати. Този факт е известен на всички, но малко от хората се запитват, какво всъщност представляват тези врати и защо могат да попречат на крадците. Много хора смятат, че блиндираните врати са синоним на метални врати, но това не е точно така. Разликата е, че блиндираните също са направени от метални листове, но освен това при тях има покритие от фурнир или MDF, което ги прави много по-различни от стандартните метални врати. Не е задължително всяка метална врата да бъде блиндирана. Тя може да е изработена от поцинкована ламарина или от друг подобен материал.

Интериорни, входни и пожароустойчиви врати – интересния блог.

vhodna-vrata-mednaАко се допитаме до тълковния речник, ще разберем че „блиндирана” означава – покрита с броня. Това е определение за непробиваема врата, което наистина е така, защото покритието е от плътни стоманени листи, монтирани върху здрава стоманена рамка, която е допълнително подсилена и оребрена.

Пълнежът между металните листове най-често е от метална вата, но може да се използва и друг материал. От него зависят шумо и топлоизолационните свойства. Блиндираните врати се покриват с фурнир от естествена дървесина, ламиниран MDF или се боядисват прахово, за да изглеждат добре. Здравината се определя най-вече от стоманените листи – колкото по-дебели са те, толкова по-здрава е вратата. Проблемът е, че едното е за сметка на другото. Така вратата става по-тежка, а според специалистите, прекалено голямото тегло може да доведе до по-бързо износване на пантите и до изкривяване. Най-добре е да се използват стандартните размери, които са изчислени и са се доказали с времето. При поръчковите модификации с голяма дебелина, могат да възникнат проблеми.

При блиндираните врати се използват специално проектирани заключващи системи и панти, чиято цел е да предотвратят опитите за разбиване. Стоманата няма да ви защити, ако заключващите системи не са добри. Това е причината, повечето от блиндираните врати да бъдат оборудвани с най-малко две независими заключващи системи от тип моноблок и една от тип резе. Крилото се подсилва с пасивни шипове към касата, която също се прави от стоманени профили и обхваща двете страни на зида.

За да се постигне още по-добра защита, блиндираните врати трябва да се монтират правилно, а това не е по силите на всеки. Добре е тази работа да се извършва само от опитни специалисти, което ще е гаранция за безпроблемната функционалност в бъдеще и ще допринесе за безопасността по време на самия монтаж.