Как да изберете най-подходящият цвят за вашия дом

Вашият дом има специфичен облик и визия, благодарение на стила, цветовете и декорацията си. Докато декорацията и довършителните елементи са част от всеки архитектурен проект, то цвета на екстериорната боя е изцяло във вашите ръце. За някои това е вълнуващо занимание, а за други далеч по-скучна работа. За разлика от интериора на вратите Борман у дома, екстериора трябва да отразява едновременно съседните къщи, но и да запази индивидуалния му архитектурен облик.

Борман в TED.

cvetove-za-doma
Красиво подредени цветни къщи

Ето няколко прости съвета от Борман как да изберете най-подходящия цвят за вашия дом и междувременно да не дразните съседите си!

Нека местоположението на къщата ви да е основния ви водач. Ако вашия дом е разположен в тропиците, то цветовете трябва да са ярки, игриви и весели. Ако дома ви се намира в планински селски район, то цветовете трябва да са предимно кафяви и зелени. Преди да сте се спрели да някой определен цвят, проучете преобладаващите цветови гами във вашия географски регион. Отклонявайки се твърде много от тези цветове, това би откроило къщата ви прекалено много от заобикалящите я.

Не забравяйте да обърнете необходимото внимание на архитектурния период. По своята същност по-новите и модерни домове, както и тези от викториански стил лесно се определят какъв цвят да бъдат боядисани.

Разходете се в квартала си. В зависимост от селската или градска обстановка, вашият квартал има голямо влияние при определяно на подходящия цвят екстрериорна боя. Обърнете внимание на цветовите палитри, декоративните елементи и всички акценти. Въпреки, че не е нужно да сте като своите съседи, идеята да си боядисате къщата в техния цвят също не е лоша. Преди всичко трябва да знаете, че един квартал, който изглежда единен винаги е приятно място за живеене.

Черпете вдъхновение. Разгледайте онлайн, в списания или други квартали и сгради във вашия град.
Изборът на екстериорна боя може да се яви изключително гъвкаво решение, но е много важно да бъде съобразено със заобикалящия ви квартал. Изберете цветове, които да отразяват вашите съседи, архитектурен период и географска ширина. Не се страхувайте да опитвате нови цветове – дома и семейството ви заслужават тази промяна!