Дръжки за входни врати

При входните врати дръжките обикновено влизат в производствената окомплектовка, за разлика от интериорните врати, където са включени в цената , но се избират отделно по каталог. Някои модели врати се окомплектоват с различни дръжки, така че клиентът да прецени сам кои иска, други се предлагат само с един вид. Ако вратите не се поддържат на склад, а се изработват само по индивидуална поръчка, клиентът може предварително да заяви какви аксесоари желае за вратата и с такива щему бъде доставена. Аксесоарите за входни врати включват освен дръжките шпионка и за някои модели чукче(функцията му е предимно декоративна).

Борман България във вестниците и списанията.

dryjka za vratidrajka-vrataИзборът на дръжки касае най-вече външната страна на входната врата – вътрешната така или иначе винаги е оборудвана със стандартна дръжка. Опциите са стандартна, топка или пасивна дръжка, като всяка има своите предимства. Стандартната е класическа и удобна,като вратата се отваря с натискане на дръжката – трудно, но не и невъзможно, когато ръцете Ви са заети. Топката е много семпла и изчистена, но не особено практична – завъртането й може да се окаже твърде сложно, когато носите нещо или когато ръцете Ви са мокри и се хлъзгат по метала.

Пасивната дръжка реално не играе никаква роля за отварянето на вратата, тя е просто декоративен елемент. Може да изглежда като стандартна дръжка, топка, полумесец или да има всякаква друга форма, но е неподвижна. Отварянето се извършва чрез допълнително завъртане на ключа, който прибира езичето на бравата. В случаите, когато дръжката е пасивна, тя може да монтира на произволно място върху външната повърхност на вратата, което да бъде най-подходящо спрямо дизайна и модела на изделието. Не е задължително да бъде непосредствено над ключалката, може да бъде по-високо или дори в средата на крилото. При този вид дръжки с две точки на захващане (например тип полумесец), е възможно монтирането им под ъгъл, следващ определен мотив на дизайна, което придава на вратата допълнителна естетика.

Дръжките на входните врати нямат никакво значение за тяхната надеждност и защита от крадци. Тези качества се определят от заключващите системи, с които се оборудват вратите при производството, така че изборът на дръжки не бива да се ръководи от подобни принципи.