Блиндирана врата или дървена врата с резета?

Когато се наложи смяна на старата входна врата,повечето клиенти се поставят пред дилемата дали да инвестират повече средства и да си гарантират сигурността с противовзломна блиндирана врата или да се ограничат с обикновена дървена врата, на която да поставят допълнителни външни резета при нужда. За да им помогнат в решението, специалистите на фирма Борман Комерс, дистрибутор и на двата вида врати, изтъкват техните предимства и недостатъци:

vhodna-vrata-portalna-modernaБлиндираните врати са най-модерното решение за защита на дома, като в зависимост от вградените заключващи механизми могат да имат една или две ключалки, активиращи многоточкова система. Това осигурява едновременно надеждност и удобство, тъй като няма нужда от носенето на голям брой масивни и тежки ключове. Съществуват и блиндирани врати с безконтактно отваряне – чрез чип, код-карта или дори телефонни команди, което освен комфорт, гарантира и пълната невъзможност за разбиване на вратата. Като евентуален недостатък на тези врати може да се изтъкне тяхната цена, водеща понякога до невъзможност на клиентите да осъществят желания избор.

Дограма и алуминиеви врати Борман – съвети от фирмата.

Дървените врати сами по себе си са доста далеч от нивото на сигурност на блиндираните врати, затова пък са значително по-евтини. Проблемът при тях е, че независимо от „добавките” – втора секретна ключалка, външно или вътрешно резе и пр., структурата им остава значително по-слаба и податлива на натиск, защото самият материал няма здравината и якостта на закалената стомана, използвана за направата на блиндирани врати.

Освен това премятането на цяла връзка ключове не е сред най-приятните занимания, а и необходимите 5 минути за отваряне на всички ключалки могат да бъдат жизненоважни в някои ситуации.

Друг е въпросът обаче, че някои жилища нямат нужда от толкова здрава и високотехнологична врата, каквато е блиндираната, и инвестирането на сериозна сума в нея би било нецелесъобразно.

В такива случаи дървена врата с една допълнителна ключалка би могла да бъде напълно достатъчна, без да се влиза в излишен преразход – когато в жилището няма ценни вещи, когато е временно необитаемо или когато до него има лесен достъп от друго място – през прозорец, тераса, гараж и пр.

Всички тези фактори трябва да се вземат предвид, когато се избира входна врата, така че тя да бъде най-подходящата за клиента и неговия дом.